Tarmsystemet - et af hestens vigtigste organer

oprettet d.

Tarmsystemet - et af hestens vigtigste organer

Forskning viser, at hestens tarmsystem har rigtig stor betydning for, hvordan hesten har det (Costa et. al, 2012).  

 

Hestens tarmsystem har betydning for om: 

 

  • hesten optager næring fra det foder, som den får
  • hesten producerer vigtige vitaminer i kroppen          
  • hesten kan præstere ordentligt
  • hovkvaliteten er i orden
  • pels og man ser godt ud
  • hesten har allergi 
  • hesten døjer med udfordringer i huden

 

 

Det vil sige at tarmsystemet nærmest har indflydelse på hele hestens funktion og velvære. 

Det er et meget kompleks forhold mellem bakterier og mikroorganismer i tarmens økosystem.

Mikrobiotaen (også kendt som tarmfloraen) er en sammensætning af bakterier, mikroorganismer, svampe og protister som befinder sig i mave og tarm. Bakterierne udgør ca. 90% af mikrobiotaen (Larusen, 2017).

 

Bakterierne og mikroorganismerne lever i harmoni nede i tarmen og er meget følsomme overfor forandringer som når hesten bliver udsat for foderskift, stress, hård træning, et nyt miljø og når der kommer ned dårlige bakterier i tarmen. 

Et eksempel på når tarmens økosystem bliver udfordret er når hesten får for meget kraftfoder, som indeholder stivelse og sukker. Det der sker er at enzymerne i tyndtarmen ikke når at nedbryde stivelsen i det kraftfoder, som hesten har fået, og det i stedet fortsætter videre ud i tyktarmen og gør miljøet i tarmen sur.


Når tarmen bliver sur trives de ikke gode bakterier. Det betyder, at de ”dårlige” bakterier får mere plads og kan forøge sig.

 

 

 

Hvorfor er dårlige bakterier farlige?

 

De dårlige bakterier kan skabe dårlig mave, unormal gasdannelse og udfordringer i slimhinden.

 

Det er forskellige måder at bekæmpe dårlige bakterier og ubalance i tarmen. En effektiv måde er at tilføre probiotika til hestens tarm.

Probiotika er "Levende mikroorganismer, der, når de indtages i tilstrækkelige mængder, har videnskabeligt bekræftede positive sundhedsvirkninger på den påtænkte dyreart".

 

En meget effektiv probiotika er ProEquo. ProEquo er unik på markedet da den indeholder bakterier der er hentet fra en sund hests tarm. ProEquo indeholder ikke mindre end 80 milliarder gode bakterier som hjælper med at bekæmpe de dårlige bakterier nede i tarmen på en helt naturlig måde. Man kan virkelig sige at ProEquo er fra hest til hest - helt naturligt.

 

Når de gode bakterier kommer i overtal igen i tarmen, oprettes den balance mellem gode og dårlige bakterier, som er så vigtig for at hesten skal have det godt.

 

Mange hesteejere har opdaget ProEquos gode egenskaber. Her fortæller Julie om deres pony Bugsy Malone:

"Vi købte for 4 mdr siden en ny pony, med “wrap-mave”. Det var den helt rigtige pony, så vi måtte løse udfordringen med maven. Det viste sig desværre hurtigt, at det var et noget større problem end blot at fjerne wrappen. Han har været igennem behandlinger og tilskud, og har fulgt alle dyrlægens anvisninger - med bedring, men ikke 100% tilfredsstillende, og slet ikke vedvarende. Fra første dag med ProEquo rettede hans mave sig, og er forsat stabil! Ikke flere kokasser, ingen efterløb, ingen stressmave ved stævner og transport. Tak til ProEquo for et produkt der virker!

Julie Ewald Carlsson 

 

ProEquo er meget nemt at give til din hest. En portion indeholder 6 gram lugt- og smagfrit pulver. Du drysser det over fodret, eller det kan også blandes i Mash. Vandet må bare ikke være før varmt, da de levende bakterier dør ved høj temperatur. 

 

Anvendelse:

Ved daglig forkælelse af din hests mave- og tarmsystem gives:

hest/pony: En portion/dag

Ved tegn på en mikrobiota i ubalance gives: 

hest/pony/føl: 2 portioner á 6 gram/dag i ca. en uge eller til symptom er væk, efterfølgende 1 portion/dag. 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar